Oprichting

In een verkiezingsprogramma van 1958 lezen we onder het hoofstuk “Landbouw” het volgende :

“Alle initiatieven met het oog op de verbetering van de veestapel zullen worden gesteund en aangemoedigd. Kan men eens niet gaan denken aan een veeprijskamp uitsluitend voor de landbouwers van onze gemeente ?”

Sinds 1964 wordt er jaarlijks in Heist op den Berg een Landbouwdag georganiseerd. Destijds onder impuls van toenmalig burgemeester Alfons Verbist en met de drijvende kracht van stichter-voorzitter Emiel Bellens. In feite werd met de inrichting van deze landbouwdag een verkiezingsbelofte nagekomen.

Eerste landbouwdag

Op zaterdag 12 september 1964 ging de eerste Landbouwdag door op een terrein in de Oude en Nieuwe Tuinwijk aan het voetbalplein. Samen met Alfons Verbist, burgemeester, en zijn schepenen, Ir Van Roosbroeck, De Bot en voorzitter Emiel Bellens, de gemeentesecretaris en politiecommissaris, Sprengers Frans, Anthonis Jos en Jules Broymans, de Heistse ploeg die aan de basis ligt van het ontstaan, de uitvoering en het succes van de eerste grote provinciale Landbouwdag.

Verhuis

Aanvankelijk was het een Landbouwdag voor het grote vee ; runderen, varkens en paarden. Spoedig werd dit uitgebreid tot honden, vogels, kleinvee en schapen. Dit bracht mee dat de terreinen te klein werden en men moest uitzien naar een ruimere plaats. Men week uit naar de Westerlosteenweg. Omdat het aantal deelnemers bleef toenemen zag het inrichtend comité zich genoodzaakt nogmaals te verhuizen. Onder impuls van toenmalig voorzitter en schepen van Landbouw Frans Verwimp is men in 1979 (16 de editie) verhuist naar de terreinen op de Averegten langs de Boonmarkt te Hallaar op gronden van het OCMW. Daarna is men nog twee keer verhuisd. In 1997 (34 ste editie), omwille van het bouwen van woningen aan de Boonmarkt naar de terreinen van Dierenzaak “Kristof” in Wiekevorst en in het jaar 2001 (38 ste edititie) naar de terreinen langs de Heerweg van de familie Van Meerbeek.

Voorzitter

Het voorzitterschap was sinds 1983 in handen van gemeenteraadslid Marcel Van Dessel. Vanaf 2007 heeft zijn zoon Lucas Van Dessel het voorzitterschap overgenomen. Ondervoorzitter is schepen van Landbouw, Jef Mariën.

Secretariaat

Het secretariaat was in de beginjaren in handen van Jules Broymans. Nadien is Jules opgevolgd door Jos Van Den Bergh en sinds 1979 kwam het secretariaat onafgebroken in handen van huidig secretaris Jos Verwimp en zijn familie uit Wiekevorst, die mede de spil is achter het landbouwdag-gebeuren. In 2014 nam dochter Hildegard Verwimp het van Jos over. Samen met Frank Van Houdt, Jeroen Van Weyenbergh, Wim Van Den Bruel en Lucas Van Dessel werkten ze de Landbouwdag uit tot één van de grootste evenementen van Vlaanderen. Of zoals het ook al wel is in de wandelgangen genoemd wordt, ‘het kleine Vlaamse Libramont’!

Landbouwdag anno 2015

Een nieuwe huisstijl, misschien mogen we het woord “facelift” in de mond nemen. Een gastvedette, plattelandsterras het zijn woorden die de laatste jaren op onze affiche staan.
Desondanks blijft de Landbouwdag een unieke organisatie waar men kan kennismaken met dieren allerhande. Een belangrijke pijler binnen het evenement.

Verder kunnen we onze bezoeker een uitgebreid assortiment van exposanten aanbieden, outdoor living, duurzame energie, tuin- en hobbymateriaal, oude ambachten. Op het plattelandsterras vindt u ook het Lekkers-met-Streken-terras i.s.m. provincie Antwerpen, met proevertjes van het platteland denken we aan hoeve- en streekproducten, alsook Heist Proeft...

Op zo’n dag mogen machines niet ontbreken, tractoren, hakselaars, verreikers… Meer nog “ Wij gaan voor Safe “ Op naar een veiligere land- en tuinbouw met PREVENT AGRI! Landbouwdag, de landbouwadviesraad van Heist-op-den-Berg en Prevent Agri slaan tijdens de landbouwdag de handen in mekaar. We mogen spreken van een primeur voor de sector. Prevent Agri komt naar Heist om de sector en het grote publiek te laten kennismaken met hun missie.
Vandaag willen we opnieuw aanknopen met de grondbeginselen die oprichters voor ogen hadden en een ontmoetingsplaats worden voor de professionele land- en tuinbouwer, de hobbyfokker, de bezoeker en onze kinderen. Een niet te missen plattelandsevenement!

Het succes van deze Heistse Landbouwdag is mede te danken aan de bereidwillige steun van het Gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg, provinciebestuur Antwerpen, hoofdsponsor Crelan en de verschillende sponsors die u elders op deze site kan ontmoeten.

Welkom vanaf 10.00 uur!
Inkom: 4,00 €
Kinderen -12 jaar gratis!